ІНТРОДУКОВАНІ ДЕРЕВНІ ПОРОДИ В УМОВАХ ПРИРОДООХОРОННИХ ТЕРИТОРІЙ: РИЗИКИ ТА ПРОБЛЕМИ - Danchuk, O.T.; Danchuk-Dvoretska, Т.І. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проаналізовано проблемні питання поводження з інтродуцентами в умовах природно-заповідного фонду. Встановлено, що факторами риску, що загрожують генофонду місцевих популяцій, є можливість проникнення у природні екосистеми України небезпечних хвороб та шкідників адвентивного походження, супутніх інтродуцентам; низький рівень резистентності щодо них місцевих видів арбофлори; можливість гібридизації між місцевими та інтродукованими видами; зниження біологічної стійкості екосистем. Обґрунтовано доцільність вдосконалення природоохоронного законодавства України з метою його наближення до європейських та міжнародних норм, а також запобігання впливу інтродуцентів як факторів біологічної небезпеки.