МЕТОДИ ІНЖЕНЕРНОГО ЗАХИСТУ СКЛАДНИХ ЛАНДШАФТНИХ ТЕРИТОРІЙ ПІД ЧАС ЗАБУДОВИ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ - Khodan, M.M.; Zubyk, S.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Висвітлено проблеми особливостей планування та забудови населених пунктів у складних геологічних умовах. Запропоновано застосувати інженерний захист від небезпечних стихійних явищ. Визначено та обґрунтовано небезпечні стихійні процеси ліквідації їх наслідків на території населених пунктів.У багатьох містах і селах Прикарпаття відбулися значні зміни інженерно-геологічних і гідрогеологічних умов для будівництва та експлуатації будівель і споруд, інтенсифікувались і поширились небезпечні геологічні процеси: збільшилась площа просідань земної поверхні над відпрацьованими шахтними полями, створились кастові ями, активізувались зсуви та яри, збільшилась площа засолених і підтоплених земель. З метою запобігання руйнації будівель та споруд потрібно здійснювати інженерні заходи щодо територій і об'єктів, запобігання, усунення або пониження до допустимого рівня негативного впливу діючих і потенційно можливих негативних геологічних процесів.