МЕТОД ОЦІНЮВАННЯ ДОВГОВІЧНОСТІ ДЕРЕВИННО- ВОЛОКНИСТИХ ПЛИТ СЕРЕДНЬОЇ ЩІЛЬНОСТІ У БУДІВЕЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЯХ - Boyko, L.N.; Antsiferova, A.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено методику оцінювання довговічності деревинноволокнистих плит середньої щільності або плит MDF (MediumDensityFiberboard), що ґрунтується на термоактиваційній теорії міцності. Базуючись на запропонованій методиці розроблено алгоритм, який дає змогу прогнозувати термін служби деревинноволокнистих плит середньої щільності різного виду захисно-декоративного покриття та товщини. Запропоновано новий підхід до вивчення закономірностей руйнування деревиннокомпозиційних матеріалів, а також прогнозування параметрів працездатності композиційних матеріалів на основі деревини, який пов'язаний з вивченням поведінки констант матеріалу, які визначають ці параметри. Запропонований метод дає змогу, окрім навантаження, яке діє на конструкцію чи матеріал, враховувати вплив температури та вологості навколишнього середовища.