ОЦІНЮВАННЯ ЗАЛЕЖНОСТІ ПОЖЕЖНОЇ НЕБЕЗПЕКИ СОСНОВИХ МОЛОДНЯКІВ ВІД ВІКУ - Tovaryansky, V.I.; Kuzyk, A.D. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проведено дослідження пожежної небезпеки соснових молодняків залежно від віку із застосуванням комп'ютерного моделювання лісової пожежі у фізичній моделі Wildland-Urban Fire Dynamics Simulator (WFDS). Оцінено пожежну небезпеку в повних соснових деревостанах віком 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 і 40 років за швидкістю поширення фронту пожежі з урахуванням моделей росту та розраховуючи висоту нижніх гілок від поверхні ґрунту. Наземним ярусом горючого матеріалу в насадженнях віком 5 років розглянуто суху траву, а у старшому віці – хвойну підстилку. Отримано значення швидкостей поширення низової пожежі та верхової за умови переходу в таку форму. Встановлено, що перехід низової пожежі у верхову форму відбувається в насадженнях віком до 20 років, що спричиняє збільшення швидкості поширення пожежі та свідчить про зростання пожежної небезпеки.