ВПЛИВ ТЕХНОГЕННО ЗАБРУДНЕНОГО СЕРЕДОВИЩА КРИВОРІЖЖЯ НА ЯКІСТЬ ПИЛКУ PINUS SYLVESTRIS L. І P. PALLASIANA D. DON. - Lapteva, E.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Вивчено якість пилку рослин сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) та сосни кримської (P. pallasiana D. Don.), які зростають на залізорудному відвалі, поблизу великого металургійного комбінату, в дендрарії ботанічного саду Кривого Рогу, порівняно з рослинами, де забруднення середовища відсутнє. Життєздатність пилку в усіх насадженнях була високою. Встановлено, що у рослин сосни звичайної криворізьких насаджень частка пилку з відхиленнями у розвитку вища в 3-4 рази, з аномаліями пилкових трубок пророслого пилку – у 5-30 разів, а у сосни кримської – в 1,5-3,0; 3,5-11,5 рази, відповідно.