ВПЛИВ РОСЛИННОСТІ НА ПЕРЕРОЗПОДІЛ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИН ТА ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ У ТЕХНОЗЕМАХ ЯВОРІСЬКОГО СІРЧАНОГО КАР'ЄРУ - Kopiy, M.L.; Kopiy, L.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проаналізовано ґрунтово-кліматичні умови регіону досліджень. Відзначено негативний вплив збільшення площі сільськогосподарських угідь у структурі ландшафтів Надсанської низовини. Досліджено особливості порушення ґрунтів під час видобутку сірки. Оцінено роль Балтійсько-Чорноморського регіону у формуванні стабільної екологічної ситуації приток Вісли і Дністра. Проаналізовано вплив рослинних асоціацій на відтворення ґрунтів Яворівського сірчаного кар'єру. З'ясовано роль деревних порід у нагромадженні та перерозподілі органічних, хімічних елементів, показників кислотності у сформованих техноземах. Встановлено позитивну тенденцію у нагромадженні та перерозподілі гумусу, азоту та кислотності у різних прошарках ґрунту на дослідних об'єктах.