МОРТМАСА ЛІСОВИХ ЕКОСИСТЕМ У СУЧАСНОМУ ЕКОРЕСУРСНОМУ ВИМІРІ - Volodimirenko, V.M.; Kotlyarevska, U.M.; Surai, V.A.; Klochko, V.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Установлено методичні особливості поділу мортмаси лісових екосистем за основними компонентами та класами деструкції залежно від просторового розміщення, розміру та якісного стану. Опрацьовано теоретико-методологічні та методичні засади оцінювання фізичних показників грубого і дрібного деревного детриту в лісових екосистемах. Проаналізовано встановлені закономірності нагромадження мортмаси в лісових екосистемах. Обґрунтовано значення комплексного оцінювання мортмаси лісів у вирішенні проблеми дослідження біопродуктивності, біорізноманіття та вуглецевого циклу лісових екосистем.