ҐРУНТОЗАХИСНІ ОСОБЛИВОСТІ ЛІСУ НА ВОДОЗБОРАХ ПЕРЕДКАРПАТТЯ - Tkachuk, О.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Охарактеризовано основні чинники виникнення ерозійних процесів на водозборах Передкарпаття. Висвітлено ступінь впливу лісу на зменшення твердого стоку річок і їх каламутності. Проаналізовано показники розмиву берегів річками на лісових і польових угіддях. Оцінено роль лісу у запобіганні ерозійним процесам. Розраховано емпіричні залежності між лісистістю річкових басейнів і модулями стоку твердих наносів. З'ясовано, що на тлі значного різноманіття природних умов регіону досліджень лісовий покрив відіграє важливу ґрунтозахисну роль.