ТИПОЛОГІЧНЕ РІЗНОМАНІТТЯ ЛІСІВ ВОДОЗБОРІВ РІЧКИ ПСЕЛ - Tkach, L.I.; Воndar, О.В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено результати аналізу типологічного різноманіття лісів водозборів річки Псел, який виконано на основі повидільної бази даних ВО "Укрдержліспроекту". За допомогою програми MapInfo Professional 12.5 і векторної карти України визначено 35 водозборів. Проаналізовано понад 49 типів лісу площею 137,8 тис. га. Наведено загальну характеристику річки Псел. Визначено площу 35 водозборів і їх фактичну лісистість, яка змінюється від 0,1 % (р. Удава) до 34,5 % (р. Грунь-Ташань). Досліджено типи деревостанів на притоках річки Псел, найбільшу площу серед них становлять дубові і соснові – 75,6 % від площі вкритої лісовою рослинністю земель. Серед типів лісу на водозборі річки Псел домінують такі: свіжа кленово-липова діброва (44,7 %), свіжий дубово-сосновий субір (19,5 %), свіжий липово-дубово-сосновий сугруд (8,4 %), свіжий сосновий бір (4,5 %).