ДИНАМІКА ФІТОМАСИ ЛІСОВИХ ФІТОЦЕНОЗІВ ПАРКУ "ФЕОФАНІЯ" – ПАМ'ЯТКИ САДОВО-ПАРКОВОГО МИСТЕЦТВА - Matyashuk, R.K.; Bilous, S.Yu.; Bilous, A.M.; Yurchuk, M.I.; Prokopuk, Yu.S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Подано результати дослідження динаміки фітомаси лісових екосистем парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Феофанія". На основі методів аналізу визначено обсяг фітомаси стовбурів у корі, гілок, листя, коренів, підліску і підросту та живого надґрунтового покриву в різні роки понад 50-річного періоду. Встановлено динаміку структури загальної фітомаси лісових екосистем парку "Феофанія". Сучасною структурою фітомаси лісів є 62 % фітомаси стовбурів у корі, 23 % коріння, 10 % гілок у корі, 1 % листя, 2 % підліску і підросту та 2 % живого надґрунтового покриву. Визначено, що щільність фітомаси в абсолютно сухому стані на одиницю площі протягом досліджуваного періоду збільшилася на 80,7 % – до 10,35 кг·м-2.