ТЕРПЕНИ ЯК СИРОВИНА ДЛЯ СИНТЕЗУ НАФТОПОЛІМЕРНИХ СМОЛ - Pikh, Z.G.; Nykulyshyn, I.Ye.; Rypka, A.M.; Chajkivska, R.T. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
У процесі виробництва етилену та пропілену як побічний продукт піролізу отримують піроконденсат, виділені з якого фракції С5 та С9 застосовують для синтезу нафтополімерних смол. Нафтополімерні смоли отримують йонною (каталітичною) коолігомеризацією ненасичених сполук, що входять до складу зазначених вище фракцій. Вивчено коолігомеризацію терпенових мономерів скипидару та ненасичених вуглеводнів фракцій С5 та С9. Встановлено вплив основних чинників на вихід та фізико-хімічні властивості коолігомерів. Отримання нафтополімерних смол сприяє одночасному вирішенню відразу двох завдань. По-перше, утилізації відпадків процесу піролізу, і, по-друге, виробництву цінних коолігомерних продуктів, які використовують у виробництві паперу, фарб та інших галузях промисловості.