ОСОБЛИВОСТІ РЕГЕНЕРАЦІЇ БЕНТОНІТУ З ВИКОРИСТАННЯМ НАДВИСОКОЧАСТОТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ (НА ПРИКЛАДІ БІОГЕННИХ ІОНІВ) - Kontsur, A.Z.; Karpyak, A.R.; Sysa, L.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Розглянуто питання оптимізації процесів очищення природних і стічних вод. Основну увагу звернуто на розроблення нових методів і методик підвищення ефективності регенерації природного сорбенту бентоніту. Зокрема, запропоновано новий метод стимуляції та регенерації цього сорбенту – дія на нього надвисокочастотного електромагнітного випромінювання (НВЧ ЕМВ) у поєднанні з промиванням водою. Побудовано графіки зміни параметрів адсорбції біогенних іонів (амонію, нітритів, нітратів та фосфатів) залежно від способу оброблення сорбенту. За рівняннями ізотерм Ленгмюра розраховано відповідні константи адсорбційних процесів.