РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗБЕРЕЖЕННЯ ДЕЯКИХ РІДКІСНИХ АРКТО-АЛЬПІЙСЬКИХ ВИДІВ РОСЛИН У ЧОРНОГОРІ (УКРАЇНСЬКІ КАРПАТИ) - Cherepanyn, R.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Розглянуто вплив зовнішніх факторів на популяції рідкісних аркто-альпійських видів рослин. Відзначено негативний вплив інтенсивного витоптування та пасквального навантаження на структуру популяцій. Встановлено позитивний вплив помірного витоптування та наявності вільних мікроніш в оселищі на популяції Loiseleuria procumbens та Salix herbacea. Запропоновано для охорони популяцій Pedicularis oederi і Lloydia serotina контролювати демутаційні процеси та зберігати природні умови в оселищах, а за потреби здійснювати заходи активної охорони. В оселищі Saussurea alpina на г. Петрос важливим є дотримання заповідного режиму. У популяції Saussurea alpina на г. Бребенескул потрібно усунути рекреаційний прес шляхом облаштування основного туристичного маршруту через обхідну стежку. Встановлено, що репродуктивні параметри популяцій, зокрема чисельність генеративних пагонів, коефіцієнт генерування та індекс відновлення, можна використати як чутливі індикаторні ознаки антропогенних змін.