ОНТОГЕНЕТИЧНА ТА ВІТАЛІТЕТНА СТРУКТУРА БАЙРАЧНО-ЛІСОВИХ ЦЕНОПОПУЛЯЦІЙ ACER CAMPESTRE L. І A. TATARICUM L. В УМОВАХ РЕКРЕАЦІЙНОГО НАВАНТАЖЕННЯ - Bessonova, V.P.; Zaytseva, I.A (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проаналізовано результати досліджень основних показників життєвості і продуктивності ценопопуляцій Acer campestre L. і A. tataricum L. у двох байрачних лісах порожистої частини Дніпра за умов рекреаційного навантаження. Досліджувані ценопопуляції в обох балках повночленні, нормальні, такі, що не втратили здатності до відновлення та самопідтримання. Разом із тим, отримані розмірні спектри характеризують ценопопуляції A. campestre L. і A. tataricum L. як зрілі, спостережено старіння їх генеративних особин. На відміну від A. campestre, ценопопуляції A. tataricum L. мають високий відновлювальний потенціал в обох балках, а показники життєвості їх особин вищі за такі для ценопопуляцій A. campestre, особливо у балці Хортицького району, де спостерігається більш високий рівень рекреаційного і техногенного навантаження.