ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЕПІГЕЙНОЇ ЛІХЕНОБІОТИ СУХОГО СОСНОВОГО БОРУ (CLADONIO-PINETUM JURASZEK 1927) ШАЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ - Kurylyak, M.V.; Soroka, M.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Унаслідок проведення інвентаризації видового складу епігейних лишайників у фітоценозах асоціації Cladonio-Pinetum Juraszek 1927 на території Шацького НПП методом хімічної ідентифікації та анатомічного аналізу визначено 12 видів з родів Cladonia L. та Cetraria Ach. До аналізу ліхенобіоти залучено кількісні та якісні характеристики видів – частка вкриття на трансектах, рясність та клас постійності. За площею вкриття переважають види, що займають 5-20 % площі трансект, на яких домінують види Cladonia rangiferina та C. cornuta. Встановлено чітку залежність між видовим складом та кількісними показниками деяких видів лишайників і віком деревостану. Для більшості видів лишайників характерним є зростання площі покриття із збільшенням віку деревостанів.