ЗМІНИ ҐРУНТОЗАХИСНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЛІСІВ ПЕРЕДКАРПАТТЯ ПІД ВПЛИВОМ ВИБІРКОВИХ І СУЦІЛЬНИХ РУБАНЬ - Olijnyk, V.S.; Tkachuk, O.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено показники чисельності підросту до і після проведення вибіркових і суцільних рубань, його пошкодження і знищення. Охарактеризовано площу і глибину здирання ґрунту під час лісосічних робіт. Зазначено об'єми лісоексплуатаційної ерозії ґрунту залежно від ступеня його пошкодження, особливо на мережі тракторних волоків. Проаналізовано зміни водопроникності ґрунту під впливом трелювання деревини. Оцінено лісівничу результативність різних способів рубання. Запропоновано класифікацію ділянок зрубів щодо ймовірності розвитку на них поверхневого стоку води та ерозійних процесів.