ЕКСПРЕСІЯ ГЕНА ПЕРОКСИДАЗИ У ПРОРОСТКАХ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ (PINUS SYLVESTRIS L.) ЗА АБІОТИЧНОГО СТРЕСУ - Kovaleva, V.A.; Hrunyk, N.I.; Yusypovych, Yu.M.; Gout, R.T. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Абіотичні фактори, такі як холод, засолення, посуха, затоплення та важкі метали, спричиняють утворення активних форм кисню в різних внутрішньоклітинних і позаклітинних компартментах рослин. Пероксидази відіграють ключову роль у контролі рівня H2O2 у клітині. Позаклітинні пероксидази залучені до широкого спектра фізіологічних процесів, таких як лігніфікація, здерев'яніння, зшивання протеїнів клітинної стінки, стійкість до стресу, захист від фітопатогенних атак. Виявлено активність позаклітинної пероксидази в коренях семиденних проростків сосни звичайної. Рівень експресії гена пероксидази сосни звичайної підвищується під час обробляння сіянців міддю, кобальтом, цинком, хлоридом натрію, пероксидом водню та в разі повного занурення їх у воду. Висока температура і посуха пригнічують експресію цього гена.