ДИНАМІКА ВМІСТУ ПЛАСТИДНИХ ПІГМЕНТІВ У ЛИСТКАХ СМОРОДИНИ ЧОРНОЇ (RIBES NIGRUM L.) - Likhanov, A.F.; Rozhko, M.S.; Kliuvadenko, A.A.; Kostenko, S.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проведено порівняльну оцінку вмісту хлорофілів та каротиноїдів у листках смородини чорної сортів Радужна та Прем'єра. Встановлено, що сезонна динаміка вмісту пластидних пігментів у листках описувалась логнормальною залежністю. У рослин, які розмножувались мікроклонально, порівняно з отриманими живцюванням, вміст пластидних пігментів (хлорофілів і каротиноїдів) у листках збільшувався в 1,2-1,6 разів і був стабільнішим протягом всього періоду вегетації. У вегетативно розмножених рослин вміст хлорофілу а в листках підвищувався у фазі квітування. Зниження кількості хлорофілів було синхронізовано із входженням рослин у фазу плодоношення – від початку зав'язування плодів до масового збирання ягід. Мікроклонально розмножені рослини зниження загального вмісту хлорофілів в період плодоношення не показали, що зумовлено більш активним розвитком їх кореневої системи.