ВПЛИВ БІОПРЕПАРАТІВ НА ВИРОЩУВАННЯ ОДНОРІЧНИХ СІЯНЦІВ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ (PINUS SYLVESTRIS L.) - Boyko, G.A.; Bashta, O.V.; Puzrina, N.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проведено комплексне дослідження впливу найпоширеніших біопрепаратів Триходермін, Мікосан, Гаупсин, Планриз, Фітоспорин на проростання насіння та ріст сіянців сосни звичайної. Встановлено підвищення лабораторної схожості насіння сосни звичайної під дією препарату Триходермін до 10 %, збільшення довжини проростків на 0,8-0,9 см, маси проростків – на 00,1-0,03 мг відносно контролю. Під час вирощування однорічних сіянців сосни звичайної в лісовому розсаднику передпосівне оброблення насіння біопрепаратами призводить до збільшення висоти сіянців у середньому на 9-15 %, діаметра кореневої шийки – на 11-21 %, довжини коріння – на 3-4 %. Проаналізувавши отримані дані, можна стверджувати, що найбільш ефективними біопрепаратами виявились Триходермін, Гаупсин і Планриз.