БУДОВА І ФІЗИКО-МЕХАНІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ДЕРЕВИНИ КАРІЇ ОВАЛЬНОЇ - Bozhok, V.O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено, що деревина карії овальної відрізняється від інших листяних порід своєю будовою, вона містить до 56,2 % целюлози, має потовщені стінки лібриформу, що надає їй високої щільності та характеризується високими показниками фізико-механічних властивостей. Порівняно з дубом та ясенем, її щільність є вищою на 21,7 та 20,5 %. Характерною особливістю є висока та майже однакова статична твердість на трьох площинах зрізу, що відрізняє її за цим показником від інших листяних порід. За високої твердості деревина карії відзначається особливою в'язкістю, що зумовлено наявністю тяжів деревної паренхіми. Її впровадження створює передумови для заготівлі високоякісної деревини для лижного виробництва, виготовлення спортивного інвентарю, столярних інструментів, деталей сільськогосподарського машинобудування, для виготовлення гнутих виробів.