МОНІТОРИНГ СТАНУ БЛАГОУСТРОЮ ТА ОЗЕЛЕНЕННЯ МІСТА КИЄВА - Klimenko, A.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Вивчення внутрішньоквартального озеленення вкрай актуальне в наш час інтенсивної забудови території міста багатоповерхівками. Заміна старої малоквартирної забудови на новобудови 16-26 поверхів призводить до зниження площі благоустрою та озеленення на одного мешканця. Водночас збільшується площа відкритих парковок автомашин та зменшується кількість зелених насаджень. У сучасних кварталах з багатоповерховими будівлями часто замість зеленого оазису територію навколо будинків займає асфальт з вазонами для квітів. Тому створюється небезпечна екологічна ситуація, яка негативно впливає на здоров'я людини. Здавалось би, усім зрозуміло, що територію зелених насаджень не можна зменшувати. Але проведений моніторинг стану благоустрою й озеленення мікрорайонів та дворів у різних районах Києва свідчить, що це питання вирішують неоднозначно. Тому здійснено порівняний аналіз якості озеленення та благоустрою мікрорайонів та дворів різних років забудови міста. На основі аналізу розроблено пропозиції з покращення озеленення та благоустрою.