ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МІКОЛОГІЧНОЇ СТРУКТУРИ ТЕХНОЗЕМІВ СІРЧАНИХ КАР'ЄРІВ ЛЬВІВЩИНИ - Kopiy, M.L.; Oliferchuk, V.P.; Kopiy, L.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Встановлено, що видобуток корисних копалин на Львівщині супроводжувався низкою негативних екологічних наслідків: забрудненням атмосфери сірководнем, сірчистим газом, сірчаним пилом; вилученням із господарського використання тисяч гектарів земель; скиданням у річки мінералізованих вод; виснаженням запасів питної води; активізацією карстових процесів; зсувами поблизу населених пунктів; підтопленням та накопиченням відходів. Досліджено, що закриття Новороздільського, Подорожненського та Яворівського сірчаних кар'єрів, де за прийнятої технології з видобування сірки, родючий шар різних типів ґрунтів був повністю розпорошений і захоронений у товщі відвалів та гідровідвалів, а на поверхню були винесені четвертинні та неогенові відклади третинного віку та глини, під впливом проходження процесів природного відтворення ґрунтового й рослинного покривів тут сформувались унікальні ландшафти, зі своєрідною флорою і фауною. Відзначено, що системна рекультивація породних відвалів є основою для проведення фітомеліоративних заходів з озеленення техногенних територій та підвищення родючості земель. Для оцінення активності відновних процесів у сформованих ґрунтах на дослідних об'єктах, у межах території аналізованих сірчаних кар'єрів, проведено порівняльну оцінку подібності видового складу мікобіоти і відзначено найбільшу відмінність за цим показником між едафотопами Подорожненського та Новороздільського сірчаних кар'єрів. Встановлено, що на території Яворівського та Новороздільського сірчаних кар'єрів сформувались високоорганізовані комплекси ґрунтових мікроміцетів порівняно із Подорожненським сірчаним кар'єром. Встановлено тісний кореляційний зв'язок між мікроміцетами у ґрунті Новороздільського сірчаного кар'єру, де міцними зв'язками об'єднано 14 видів грибів, більшість з яких належать до Ascomycota.