ВПЛИВ ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ЗАХОДІВ НА ПЕРЕРОЗПОДІЛ ОРГАНІЧНОЇ РЕЧОВИНИ ТА ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ҐРУНТУ В ДУБОВИХ ЛІСАХ ЗАКАРПАТТЯ - Agiy, V.O.; Kopiy, S.L.; Fizyk, I.V.; Kopiy, L.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проаналізовано особливості ведення лісового господарства та поширення дуба звичайного в умовах Закарпаття. Визначено основні фактори, що зумовили формування домінуючих типів ґрунту в умовах рівнинного та передгірського рельєфу досліджуваного регіону. Досліджено вплив лісогосподарських заходів зі сприяння природному поновленню дуба звичайного на перерозподіл органічних речовин та хімічних елементів уздовж профілю ґрунту. Встановлено, що внаслідок розрідження грабово-дубового деревостану зріс (в 1,9 раза) вміст гумусу на секції після вирубки другого ярусу граба та часткового розрідження дубового деревостану та в 1,3 раза – на секції зі суцільною вирубкою другого ярусу граба. Відзначено часткове зниження показника кислотності (до 3,7) у верхньому прошарку (від 0,0 до 11,0 см) ґрунту на дослідних секціях експерименту за зростання антропогенного навантаження.