РЕЗОНАНСНИЙ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИЙ ВІБРОКАВІТАТОР - Aftanaziv, I.S.; Shevchuk, L.I.; Strogan, О.І. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Резонансний електромагнітний віброкавітатор призначений для кавітаційного оброблення рідин на основі води. Ці кавітатори ефективні у використанні для очищення води басейнів аквапарків від біологічних забруднень, для покращення структури питної води. Резонансні електромагнітні віброкавітатори автори створили вперше, їх конструктивна будова захищена патентом на винахід. Конструкція цього вібраційного кавітатора доволі універсальна, що створює передумови для успішного використання її як для трубопроводів незначних перерізів у діапазоні від одного до трьох дюймів, так і для промислових труб водогонів діаметром до 250-300 мм. Особливо ефективним, на нашу думку, вібраційний кавітатор мав би виявитись для біологічного знезараження питної води. Простота його конструкції та обслуговування створюють передумови для вмонтовування кавітатора у трубопроводи перепомповування води в басейнах, аквапарках та водоймах громадського використання, де поряд із знезараженням води здійснюватиметься і її очищення. Внаслідок сплескування кавітаційних бульбашок тут утворюються активні хімічні речовини: гідроксильні радикали, озон, пероксид водню тощо. По суті, ця технологія є комбінованим способом очищувального впливу на воду. Основними вузлами цих кавітаторів є статор із електромагнітами, коливний якір із збурювачами кавітації та резонансна пружна система, що з'єднує якір із статором. Продуктивність кавітаційного оброблення води басейнів – 1,5-2,0 м3/год, ступінь очищення стоків молокопереробних підприємств – 97-98 % за продуктивності до 100 л/год. Продуктивність очищення стоків пивоваріння від дріжджів становить 200-250 дм3/год.