ЩІЛЬНІСТЬ ДЕРЕВИНИ СТОВБУРІВ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ В УМОВАХ ПІВДЕННОГО ПРИДНІПРОВСЬКОГО ПОЛІССЯ - Kovalska, S.S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Відібрано, згруповано та опрацьовано експериментальні дані тимчасових пробних площ у Південному Придніпровському Поліссі, які репрезентативно відображають основні таксаційні показники та найтиповіші умови росту деревостанів. Проаналізовано кореляційні зв'язки природної та базисної щільності деревини стовбурів та деревини стовбурів у корі з таксаційними показниками дерев. Встановлено, що базисна щільність деревини і кори стовбурів з віком, діаметром і висотою дерев має прямий, а природна – обернений зв'язок. Проведено статистичний аналіз і проаналізовано відповідність основних ознак та досліджуваних величин закону нормальності розподілу. Проведено графічний аналіз залежності базисної щільності деревини стовбурів у корі модельних дерев від віку, діаметра і висоти. Визначено показники природної та базисної щільності деревини стовбурів, кори та деревини стовбурів у корі сосни звичайної. Встановлено, що вік дерева найбільше впливає на щільність деревини стовбура. Розроблено регресійні рівняння для оцінки базисної щільності деревини стовбурів та деревини стовбурів у корі сосни звичайної. Оцінено адекватність отриманих моделей вихідним даним. Проаналізовано залишки регресійних рівнянь. Виявлено відмінності показників щільності деревини стовбурів сосни звичайної у різних регіонах досліджень.