РІДИННО-ЕКСТРАКЦІЙНЕ ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ОЛІЙ - Dyachok, V.V.; Marakhovska, A.О.; Marakhovska, S.В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Зростання потужностей підприємств виробництва харчової олії на сьогоднішньому етапі розвитку харчової промисловості призводить до утворення величезних обсягів відпрацьованих вод виробничого процесу. За оцінкою впливу на гідросферу це створює значну екологічну проблему, оскільки спричиняє забруднення поверхневих вод органічними сполуками. Внаслідок проведених досліджень з'ясована можливість очищення стічних вод олійних виробництв рідинно-екстракційним методом. Встановлено суміш органічних розчинників (екстрагент) для селективного вилучення основних забруднювачів стічної води. З'ясовано, що основними забруднювачами є фосфоліпіди, високомолекулярні жирні кислоти, багатоосновні спирти та ін. Отримано лінію рівноваги та робочу лінію процесу рідинно-екстракційного очищення стічної води. Встановлено кількість ступенів переносу для досягнення заданого ступеня очищення в разі використання досліджуваних видів екстрагентів. Оцінено вплив молекулярної маси спиртів на селективність екстрагенту. Охарактеризовано закономірності масопереносу основних забруднювачів із однієї рідкої фази в іншу. Підібрано обладнання для проектування технологічної схеми очищення стічних вод виробництва харчових олій рідинною екстракцію.