РОЗРАХУНОК НА СТІЙКІСТЬ БАГАТОПРОГОНОВОЇ ВИСОТНОЇ КОНСТРУКЦІЇ З ЛОКАЛЬНИМИ ПОСЛАБЛЕННЯМИ - Kunta, O.Ye. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Побудовано математичну модель напружено-деформованого стану та узагальнений алгоритм розрахунку багатопрогонової висотної конструкції на стійкість із застосуванням некласичної теорії балок С. Тимошенка. Споруда защемлена в основі і додатково закріплена на межах прогонів за допомогою відтяжок. На верхньому кінці висотна конструкція навантажена статичною осьовою силою. Момент інерції поперечного перерізу і поздовжня сила змінюються за ступінчастим законом по висоті. Місцеві послаблення розглянуто як пружні шарнірні з'єднання прогонів. Розрахунок виконано з урахуванням податливості кріпильних вузлів, із застосуванням матричного методу початкових параметрів. На розрахункових прикладах проілюстровано вплив місцевих послаблень на стійкість висотної конструкції.