ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ГУСЕНИЧНИХ ТА КОЛІСНИХ ТРЕЛЮВАЛЬНИХ ТРАКТОРІВ НА ЛІСОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ В УМОВАХ СКОЛІВСЬКИХ БЕСКИДІВ - Byblyuk, N.I.; Styranivsky, О.А.; Herys, M.І.; Boyko, М.М.; Oliynyk, М.I.; Shchupak, А.L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено результати дослідження впливу різних типів трелювальних машин на лісове середовище Українських Карпат. Встановлено головні види і показники пошкоджень лісового середовища унаслідок роботи трелювальних тракторів. Обґрунтовано критерії екологічної сумісності наземних лісових машин і довкілля та показники порівняльної оцінки впливу колісних і гусеничних трелювальних тракторів на опорну поверхню. Досліджено динаміку зміни параметрів колієутворення у процесі багаторазових проїздів колісних і гусеничних трелювальних тракторів. Розроблено практичні рекомендації щодо екологічно безпечних та економічно доцільних умов використання трелювальних машин в умовах гірського лісового масиву Сколівські Бескиди.