АНАЛІЗ МОРФОЛОГІЧНОЇ СТРУКТУРИ ТА ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ПОРУШЕНИХ ҐРУНТІВ У МЕЖАХ НОВОРОЗДІЛЬСЬКОГО ДГХП "СІРКА" - Kopiy, M.L.; Marutjak, S.B.; Kopiy, L.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено особливості ґрунтово-кліматичних умов та геологічної будови території в межах розташування Новороздільського сірчаного кар'єру. Проаналізовано морфологічну структуру сформованих ґрунтів та їх хімічних показників на ділянках, де проводили і не проводили рекультивацію земель. Зразки для здійснення аналізу ґрунту відібрано на 3-х типових ділянках: 1 – на не рекультивованій території у заростях очерету; 2 – на рекультивованій території в межах луки; 3 – на рекультивованій ділянці у сформованому грабово-вільхово-в'язовому насадженні. У відібраних ґрунтових зразках за загальноприйнятими методиками визначено основні хімічні показники ґрунту на різних горизонтах: вміст гумусу, актуальну кислотність, нітратні форми азоту, рухомі форми фосфору та калію. Встановлено, що за вмістом гумусу (у розрізі 1-1 – 1,12 %, у розрізі 2-2 – 1 % та у розрізі 3-3 – 0,8 %) аналізовані ґрунти класифікують як слабогумусові, а за показником кислотності – відносять до слаболужних. У досліджених ґрунтах відзначено дуже низький вміст рухомого азоту, дуже високий вміст калію та дуже низький рівень рухомого фосфору. Визначено, що практично на всіх ділянках вологість ґрунту збільшується зі збільшенням глибини ґрунту.