ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ BETULA PENDULA L. У НАСАДЖЕННЯХ ЖИТОМИРСЬКОГО ПОЛІССЯ УКРАЇНИ - Shvets, M. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено результати дослідження видового складу збудників інфекційних хвороб берези повислої в насадженнях Житомирського Полісся України, описано їх біологічні та морфологічні особливості, симптоми уражень. Акцентовано увагу на чутливості берези до різних систематичних і функціональних груп міко-, і мікроорганізмів, особливо до збудників бактеріозів. Показано, що серед збудників плямистостей листків переважають анаморфні гриби з відділу Deuteromycota. Встановлено значне поширення базидіальних грибів, зокрема з порядку Aphyllophorales, які спричиняють гнилі різної інтенсивності стовбурів берези. Наразі найбільш шкодочинними збудниками інфекційних хвороб берези повислої, які призводять до її швидкого відмирання, є бактерії, зокрема і бактеріальна водянка.