ВПЛИВ ОСУШУВАЛЬНОЇ МЕЛІОРАЦІЇ НА РАДІАЛЬНИЙ ПРИРІСТ СОСНОВИХ І ДУБОВИХ ДЕРЕВОСТАНІВ В УМОВАХ ЖИТОМИРСЬКОГО ПОЛІССЯ - Ustsky, I.M.; Mihaylichenko, O.A.; Rumyantsev, M.G. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено результати дослідження радіального приросту соснових і дубових деревостанів в умовах Житомирського Полісся під впливом осушувальної меліорації. Проаналізовано закономiрностi динаміки річного приросту сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) і дуба звичайного (Quercus robur L.), його зв'язок залежно від впливу меліорації і без неї. Осушувальна меліорація практично не вплинула на величину приросту пізньої деревини сосни, як у деревостанах VII, так і ІХ класів віку, проте приріст ранньої деревини під впливом меліорації виявися меншим.Вплив меліорації на радіальний приріст дерев дуба VII-го класу віку виявився позитивним. Відзначено збільшення приросту пізньої деревини дуба майже на 80 %.