ЕФЕКТИВНІСТЬ ОЧИЩЕННЯ ПРИРОДНИХ ВОД ВІД АМОНІЙНОГО АЗОТУ ПРИРОДНИМИ ТА ШТУЧНИМИ КАТІОНІТАМИ - Matsiyevska, O.О. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено процес очищення водних розчинів від амонійного азоту природними (цеолітові породи Сокирницького родовища, Україна) та штучними (йонообмінна смола Roman Haas) катіонообмінними матеріалами. Перед дослідженням цеоліти та йонообмінну смолу переведено у Na-форму – оброблено у статичних умовах 5 %-м розчином хлориду натрію NaCl, приготовленим на дистильованій воді. Визначено повну та робочу динамічні місткості зазначених матеріалів. Йонообмінна смола має кращі характеристики порівняно з природним цеолітом.