СЕЗОННИЙ РОЗВИТОК ПРЕДСТАВНИКІВ РОДУ CLEMATIS L. В УМОВАХ МІСТА КИЄВА - Kovalyshyn, I.B.; Pinchuk, A.P.; Vakhnovska, N.G. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Фенологічні спостереження здійснюють для наступного використання результатів як у виробництві, так і в науковій діяльності. У літературі трапляються свідчення про особливості росту і розвитку ломиносів, що переважно належать до групи великоквіткових. Зважаючи на перспективність дрібноквіткових ломиносів для використання в озелененні, метою дослідження було встановлення їх фенологічних особливостей в умовах Києва. Під час досліджень встановлено, що вегетація C. ispahanica'Zvezdograd' та C. viticellaпочинається за досягнення суми позитивних температур значення 30,5°, інших об'єктів дослідження – 102°. Період вегетації триває 218-274 дні. Квітування триває від одного (C. viticella) до чотирьох місяців (С. ispahanica 'Zvezdograd', C. fargesii 'Paul Farges'). За результатами спостережень здійснено аналіз декоративних властивостей ломиносів впродовж періоду вегетації.