ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ СІЯНЦІВ СОРТІВ І ФОРМ ФУНДУКА (CORYLUS DOMESTICA KOSENKO ЕT OPALKO) - Balabak, O.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено результати дослідження насіннєвого розмноження сортів і форм фундука (Corylus domestica Kosenko еt Opalko) та проаналізовано вплив факторів попередньої підготовки і термінів посіву горіхів. З'ясовано, що схожість насіння та подальший розвиток сіянців залежать від термінів посіву, умов їх підготовки та сортових особливостей. За осіннього посіву горіхів з обгорткою досліджуваних сортів і форм отримані сіянці значно перевершують у розмірі та розвитку сіянці, отримані за весняного посіву. Із досліджуваних сортів і форм найбільшою схожістю вирізнялися сорти та форми української селекції, плоди яких мали більшу виповненість ядра, що істотно впливало на зазначені показники. Найбільшу схожість насіння зафіксовано за осіннього посіву горіхів з обгорткою без стратифікації у сортів Дар Павленка, Україна-50, Дохідний та форми Софіївський-15. Насіння сортів Галле, Футкурамі, Трапезунд за тих самих умов мало нижчу репродуктивну здатність.