СИСТЕМА РОДУ AILANTHUS ALTISSIMA (MILL.) SWINGLE - Mamchur, V. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
За літературними джерелами досліджено філогенетичну систему роду Ailanthus (Mill.) Swingle. Підтверджено, що рід належить до відділу квіткових або покритонасінних (Magnoliophita або Angiospermae), класу магноліопсидів або дводольних (Magnolioopsida або Dicotyledones), підкласу розидових (Rosidae), порядку сапіндоцвітих (Sapindales), родини симарубових (Simaroubaceae) і нараховує близько 30 родів і 200 видів, які у природному ареалі зростають у тропіках Південно-Східної Азії та островах Тихого океану. Встановлено, що види роду Ailanthus обмежуються лише трьома найпоширенішими видами: айлант найвищий або китайський ясен (Ailanthus altissima), айлант звичайний (Ailanthus excelsa), айлант трилистий (Ailanthus triphylla) та трьома декоративними формами: 'Rhodocarpa' Th.Kal, 'Albo-variegata' Th.Kal, 'Pendulifolia' (Carr.) Rehd. В Україну інтродуковано лише один вид – айлант найвищий (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle).