Механічні властивості легких стружкових плит із вмістом костриці коноплі - Бехта, П. А.; Рябишев, Р. І. (Scientific Bulletin of UNFU, 2026)
Розглянуто можливості використання костриці конопель як альтернативної сировини у виробництві легких стружкових плит (СП). Встановлено, що застосування костриці коноплі у виробництві легких стружкових плит забезпечує скорочення споживання деревинної сировини, сприяє збереженню лісових ресурсів, підвищує ресурсну ефективність виробництва та розширює сировинну базу плитної продукції за рахунок відновлюваних ресурсів. У лабораторних умовах виготовлено тришарові легкі СП зі щільністю 350, 450 і 550 кг/м3 зі застосуванням карбамідоформальдегідного (КФ) клею, у яких у внутрішньому шарі деревинні частинки частково або повністю замінювали кострицею конопель у різних пропорціях (100:0, 75:25, 50:50, 25:75, 0:100 %), тоді як зовнішні шари формувалися винятково з деревинної стружки. Випробування зразків виконано відповідно до вимог стандартів ДСТУ: EN 310, EN 319 та EN 320. Досліджено механічні властивості плит, зокрема – міцність на згин і модуль пружності, міцність на розтяг перпендикулярно до площини плити, а також питомий опір витягування шурупів із площини та торця плити. Виявлено, що часткова заміна деревинних частинок кострицею конопель у внутрішньому шарі позитивно впливає на механічні характеристики легких СП. Встановлено, що для плит з поєднанням деревинних частинок у зовнішніх шарах і 100 % костриці конопель у внутрішньому шарі характерні дещо вищі значення міцності на згин і модуль пружності порівняно з контрольними плитами зі 100 % деревинної сировини за однакової щільності, водночас як міцність на розтяг перпендикулярно до площини плити залишалася дещо нижчою, але відповідала вимогам чинного стандарту. З'ясовано, що для плит щільністю 550 кг/м3 із 100 % вмістом костриці конопель у внутрішньому шарі показники міцності на згин і модуль пружності перевищували контрольні значення, тоді як зниження міцності на розтяг перпендикулярно до площини плити було помірним і нормативно допустимим. Оцінено вплив щільності плит на здатність утримувати шурупи та встановлено, що заміна деревинної стружки кострицею конопель зумовлює зниження питомого опору витягування шурупів, однак зі зростанням щільності плит негативний ефект істотно зменшується. Охарактеризовано закономірності відповідності механічних показників легких СП плит різної щільності вимогам стандарту ДСТУ CEN/TS 16368:2022, що підтверджує доцільність використання костриці конопель як альтернативної сировини та визначає перспективність подальшої оптимізації складу й структури плит.