Оцінювання акустичного навантаження міського середовища через розрахунок рівня шуму - Михайлюк, Ю. Д.; Каричорт, І. Б. (Scientific Bulletin of UNFU, 2026)
Проаналізовано проблему оцінювання акустичного навантаження урбанізованих територій, спричиненого транспортними потоками, як одного з найістотніших чинників негативного впливу на стан довкілля та здоров'я населення, а також комфортність проживання у міському середовищі. Виявлено доцільність застосування наявних розрахункових методів для оперативного прогнозування акустичного навантаження за умов обмежених можливостей проведення повномасштабних інструментальних вимірювань. Встановлено, що використання різних емпіричних методик розрахунку рівнів транспортного шуму може призводити до відмінностей у результатах оцінювання, що зумовлює потребу їх порівняння з фактичними виміряними значеннями. З'ясовано вплив типу території, характеру забудови та часу доби на допустимі рівні шуму відповідно до чинних санітарно-гігієнічних нормативів. Охарактеризовано закономірності зміни розрахункових рівнів шуму залежно від інтенсивності та складу транспортного потоку, швидкості руху та умов експлуатації транспортної інфраструктури. Описано програмний інструмент, який реалізує розрахунок рівнів транспортного шуму за методиками П. П. Орнатського та О. В. Карагодіна, забезпечує введення фактичних виміряних значень, здійснює автоматичний вибір нормативних обмежень залежно від типу об'єкта та часу доби, графічну візуалізацію результатів, а також виконує функцію підтримки прийняття рішень. У разі перевищення нормативно допустимих рівнів шумового навантаження система формує рекомендації щодо можливих заходів зниження шуму. Встановлено, що порівняння розрахункових і експериментальних даних сприяє підвищенню достовірності екологічного оцінювання шумового навантаження та можна використати для обґрунтування заходів зі зниження шумового впливу. Розроблене програмне забезпечення можна використати як дослідницький інструмент для аналізу рівнів транспортного шуму в міському середовищі так і в навчальному процесі під час підготовки студентів екологічних та інженерних спеціальностей, зокрема – для демонстрації принципів моделювання транспортного шуму, аналізу даних та оцінювання екологічних ризиків.