Особливості формування фізичних властивостей деревини Betula pendula Roth. - Сопушинський, І. М.; Максимчук, Р. Т.; Кополовець, Я. М.; Білик, Л. І. (Scientific Bulletin of UNFU, 2026)
Проаналізовано результати комплексного дослідження фізичних властивостей деревини берези повислої (Betula pendula Roth.) домінантних і пригнічених дерев, сформованих у свіжій грабово-буковій бучині Українських Карпат. З'ясовано особливості поширення виду в регіоні, де береза формує чисті та змішані лісові насадження з часткою у складі деревостанів 40-60 %. Досліджено фізичні показники деревини дерев, що зростають на висотах 400-500 м н.р.м., з урахуванням їхнього соціального положення у деревостані. Проведено відбір модельних домінантних і пригнічених дерев, з яких отримано кряжі та виготовлено стандартні зразки деревини. Застосовано чинні вітчизняні та міжнародні методики для визначення об'ємної маси, пористості, усихання та показників анізотропії деревини. Статистичне оброблення експериментальних даних виконано із використанням програм SPSS 17.0 та Excel, унаслідок чого встановлено середні значення показників, їх варіацію та точність. Встановлено, що для деревини домінантних дерев характерні вищі значення об'ємної маси в абсолютно сухому стані (607 кг·м–³) і базисної щільності (511 кг·м-³), нижча пористість та дещо більша анізотропія всихання, що свідчить про формування структурно однорідної та міцної деревини. Досліджено, що деревина пригнічених дерев має нижчу щільність (511 кг·м–³ у сухому стані), підвищену абсолютну та базисну пористість, більшу вологість і меншу анізотропію всихання. Наведено прямолінійні залежності між базисною об'ємною масою деревини та величиною тангентального всихання, а також між базисною об'ємною масою та абсолютною пористістю для обох груп дерев. Проведено порівняльний аналіз, за результатами якого з'ясовано істотний вплив положення дерева у деревостані на формування фізичної якості деревини. Показано, що домінантні дерева формують стовбурну деревину, для якої характерні більші показники фізичних властивостей порівняно з аналогійними показниками у стовбурній деревині пригнічених дерев, що зумовлено соціальним статусом дерев у насадженні.