ТРАНСФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В БУКОВИХ ПРАЛІСОВИХ ЕКОСИСТЕМАХ БОРЖАВИ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ - Henyk, Ya.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Подано результати дослідження трансформаційних процесів у букових пралісових екосистемах Боржави Українських Карпат, зумовлені динамікою розвитку лісових насаджень та дією різноманітних природних абіотичних і біотичних чинників. Наведено дані щодо площі і поширення пралісових екосистем в Українських Карпатах та встановлено лісівничо-таксаційні показники деревостанів у різних фазах розвитку, морфологічну будову і фізико-хімічні властивості ґрунтового покриву букових пралісів Боржави. Проаналізовано трансформаційні процеси у структурі та розвитку лісових насаджень і зміни в будові та властивостях ґрунтового покриву пралісів внаслідок дії різноманітних природних чинників і динаміки розвитку пралісових екосистем Боржави Українських Карпат.