Реалізація вебзастосунку для книжкового магазину-маркетплейсу - Ломницька, С. І.; Журавчак, Л. М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2025)
Наведено результати дослідження, проєктування та опису реалізації вебзастосунку для книжкового магазину-маркетплейсу, призначеного для надання ефективної, масштабованої та зручної платформи для взаємодії покупців і продавців на ринку літературної продукції. Дослідження базувалося на аналізі наявних платформ електронної комерції та програмних продуктів для онлайн-продажу книг, визначенні функціональних та нефункціональних вимог до системи, обґрунтуванні вибору сучасних технологій (React.js, Node.js з фреймворком NestJS, PostgreSQL) та проєктуванні трирівневої клієнт-серверної архітектури з використанням інтерфейсу RESTful API та принципи односторінкового застосунку (SPA). Встановлено актуальність розроблення книжкових маркетплейсів, особливо в контексті зростання українського книжкового ринку та потреби у цифрових платформах для видавництв і приватних продавців. Визначено ключові функціональні вимоги, що охоплюють реєстрацію та автентифікацію користувачів (покупців, продавців, адміністраторів), управління каталогом книг із розширеними можливостями пошуку та фільтрації, оброблення замовлень, управління профілями, оголошеннями та платіжними операціями, а також систему відгуків та рейтингів. Обґрунтовано вибір технологій: React.js (v19) з Redux та Material UI для створення динамічного та адаптивного користувацького інтерфейсу; Node.js (v22) з фреймворком NestJS (v9) та TypeScript (v5) для розроблення модульного, масштабованого та надійного серверного рівня застосунку, що реалізує бізнес-логіку та API; PostgreSQL як реляційної СУБД (системи управління базами даних), що забезпечує цілісність та ACID-сумісність даних ACID (англ. Atomicity, Consistency, Isolation, Durability), з використанням об'єктно-реляційної проєкції (ORM) Sequelize для взаємодії. Спроєктовано та детально описано трирівневу клієнт-серверну архітектуру, що забезпечує чіткий поділ відповідальностей, високу супроводжуваність та можливість незалежного масштабування компонентів. Описано реалізацію основних функціональних модулів, враховуючи управління користувачами, товарними позиціями (книгами), замовленнями, платіжними операціями (інтеграція з PayPal), доставкою та системою сповіщень (Nodemailer). Розроблено користувацький інтерфейс системи "Alexandria", враховуючи принципи юзабіліті (зручності використання) та конкурентний аналіз. З'ясовано, що обраний підхід модульного моноліту на базі NestJS є ефективним для поточного етапу розроблення, забезпечуючи баланс між швидкістю розгортання та потенціалом для майбутнього переходу до мікросервісної архітектури (MSA). Оцінено важливість та реалізацію заходів безпеки, враховуючи автентифікацію на підставі JWT (англ. JSON Web Token), захист від таких поширених вебвразливостей, як XSS (англ. Cross-Site Scripting), CSRF (англ. Cross-Site Request Forgery), SQLi (англ. SQL Injection), та використання HTTPS (англ. Hypertext Transfer Protocol Secure). Запропонований архітектурно-технологічний опис може слугувати прототипом для розроблення комерційних книжкових маркетплейсів та аналогічних платформ в інших галузях, а подальші дослідження можуть бути спрямовані на розширення функціональності, інтеграцію з системами рекомендацій та впровадження елементів штучного інтелекту для персоналізації користувацького досвіду.