Індукування стійкості сіянців Catalpa bignonioides до інфекційного вилягання шляхом внесення фунгіцидів - Булат, А. Г. (Scientific Bulletin of UNFU, 2025)
Наведено результати ефективності дії фунгіцидів під час вирощування сіянців Catalpa bignonioides. За останні роки в технології вирощування декоративних порід щораз більшого поширення набувають засоби захисту рослин і, зокрема, застосування фунгіцидів. З'ясовано, головною причиною інфекційного вилягання сіянців є гриби з родів Fusarium spp., Alternaria spp. Встановлено ефективність застосування препаратів "Імпакт К", "Фундазим", "Квадріс 250" для індукування стійкості сіянців C. bignonioides до інфекційного вилягання та оптимальну кратність їх застосування. За результатами досліджень, доведено, що всі препарати в досліді мали захисний ефект. Встановлено, що однократне застосування фунгіцидів у досліді істотно покращило фітосанітарний стан сіянців. З'ясовано, що найвищої ефективності захисту від інфекційного вилягання досягнуто у досліді із застосуванням фунгіциду "Квадріс 250". Так, поширення хвороби в цьому варіанті зменшилось більш ніж удвічі і становило після першого внесення препарату – 7,63 %, так само препарат позитивно вплинув на перебіг хвороби, після першого застосування цей показник знизився на 55 % від попередніх значень і становить – 4,66 %. Оцінено позитивний вплив повторного внесення фунгіцидів на поширення та розвиток хвороби. Встановлено зменшення показників поширення хвороби після другого застосування. У дослідних варіантах цей показник становив 3,2-7,6 %. Аналогічні дані було отримано стосовно показника розвитку хвороби. Після другого внесення, у дослідних варіантах значення показника становило від 2,6 до 6,1 %. На контрольній ділянці частка поширення хвороби становила 73,55 %, розвитку хвороби – 60,12 %. Результати досліджень свідчать, що використані в досліді препарати проявили високий рівень біологічної та господарської ефективності відносно патогенів. Доведено перспективність використання фунгіциду "Імпакт К", частка біологічної ефективності якого після повторного внесення становила понад 95 %. Встановлено, що ключовим елементом у системі захисту сіянців катальпи від збудника, який спричиняє інфекційне вилягання, є обприскування сходів препаратами фунгіцидної дії в період найвищого ризику ураження інфекцією. Наразі це найбільш економічно обґрунтований та ефективний метод захисту сіянців Catalpa bignonioides від ураження патогенами з роду Fusarium spp. та Alternaria spp.