Природоохоронна та функціональна значущість старовікових лісів Ківерцівського національного природного парку "Цуманська пуща" - Ященко, П. Т. Ященко; Шпаківська, І. М.; Гамкало, З. Г.; Герасимчук, Г. В.; Мерленко, Н. О. (Scientific Bulletin of UNFU, 2025)
Висвітлено важливу роль Ківерцівського національного природного парку "Цуманська пуща" у збереженні старовікових лісів як природних екосистем, зникнення яких в Україні, та й у світі загалом, стало актуальною екологічною проблемою. Більшість ділянок таких лісів перебувають у заповідній зоні парку, що підтверджує їх високу природоохоронно-функціональну і соціальну значущість. Наголошено на важливості вивчення структурно-функціональної організації старовікових лісів як еталонних екосистем. Показано варіабельність трактування вживаного у зарубіжній літературі терміна "старовікові ліси". Розглянуто доцільність визнання категорії "старовікові ліси" для швидкорослих деревних порід (вільхи, граба, осики, берези) за віком їх стиглості, перестійні деревостани яких охороняють у заповідних зонах національних природних парків. Ці ліси також є специфічними біотопами (biotopes) існування зооценозів та фітоценозів, а також оселищами (habitats) для популяцій рідкісних видів рослин і тварин, забезпечуючи їх життєдіяльність, що підтверджує функціональну важливість їх збереження як старовікових лісів. Показано історичні зміни господарського використання лісів Цуманської пущі як частини Волинського Полісся впродовж XVІ-XX століть, їх роль як джерела деревини для розвитку торгівлі, виникнення ремесел та становлення промисловості у регіоні. Відображено трансформувальний вплив людини на ліси, значне зменшення природної лісистості краю у XVII ст., що зумовило потребу штучного (лісокультурного) відновлення лісів. Відзначено результативність проведених комплексних досліджень для відображення структурно-функціональної організації екосистем старовікових лісів. Розглянуто можливість набуття штучно створеними деревостанами ознак природного старовікового лісу. Зроблено висновок, що старовікові ліси можуть бути зразком для реформування структури природних похідних лісів чи моновидових лісових культур. Природоохоронні рішення щодо заповідання старовікових лісів Ківерцівського НПП "Цуманська пуща" є соціально значущими, сприяють розвитку багатьох видів екологічних послуг і надають супутні вигоди для економіки та населення регіону.