Досвід, проблеми та перспективи розвитку садів на штучних основах у міському середовищі Києва - Колесніченко, О. В.; Яценко, Я. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2025)
Виявлено, що розвиток садів на штучних основах у міському середовищі Києва є важливим інструментом адаптації урбанізованого простору до екологічних, соціальних і кліматичних викликів, що зумовлює актуальність дослідження в умовах зростання щільності забудови, дефіциту природного ґрунтового покриву, скорочення площі зелених зон і глобальних змін клімату. Методика дослідження передбачала аналіз офіційних звітів, картографічних матеріалів, відкритих баз даних і візуальних спостережень щодо наявних прикладів садів у Києві, їх типологізацію. Встановлено, що станом на 2024 рік у Києві функціонує близько 70 садів на штучних основах, які переважно мають приватний або комерційний характер і сконцентровані в центральних районах міста. Охарактеризовано чотири основні типи таких зелених об'єктів: зелені дахи, озеленені тераси, вертикальні сади та дощові садки. З'ясовано, що домінують екстенсивні системи озеленення з використанням ґрунтопокривних, посухостійких і невибагливих до догляду рослин, що дає змогу мінімізувати навантаження на несівні конструкції будівель і знижує витрати на утримання. Оцінено вплив таких садів на формування сприятливого мікроклімату, зниження температури повітря, поглинання забруднювальних речовин, нагромадження дощових вод, зменшення шумового фону та розширення рекреаційного потенціалу міських просторів. Виявлено закономірності розміщення об'єктів, що тяжіють до новобудов, офісних і торговельно-розважальних центрів, багатофункціональних урбаністичних ансамблів та об'єктів змішаного призначення. Систематизовано наявні об'єкти за критеріями функціонального призначення, конструктивних рішень і рослинного складу, що дало змогу розробити авторську типологію садів на штучних основах у межах мегаполісу. Запропоновано методичні підходи до моніторингу стану таких об'єктів, які можуть бути інтегровані в міське планування і використовуватись для підготовки стратегій розвитку зеленої інфраструктури. Перспективою подальших досліджень є поглиблене вивчення соціального, економічного та естетичного ефекту від інтеграції садів на штучних основах у просторову стратегію сталого розвитку Києва.