Моделювання твірної поверхні стовбура сосни звичайної у переважаючих типах лісорослинних умов Волинської височини - Кислюк, В. В.; Гриник, Г. Г. (Scientific Bulletin of UNFU, 2025)
Досліджено особливості формування твірної поверхні стовбура сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) у різних групах типів лісорослинних умов Волинської височини. Закладено сумарно 14 пробних площ у групах типів лісорослинних умов (ТЛУ) свіжого та вологого субору (В2 та В3) та свіжого та вологого сугруду (С2 та С3). Проаналізовано залежність форми стовбурів від загальної висоти та діаметра на висоті 1,3 м. Встановлено статистично істотну різницю у показниках таксаційних ознак стовбурів дерев сосни звичайної різних категорій технічної придатності. Статистичне оброблення емпіричних даних дало змогу виокремити в межах груп типів лісорослинних умов і груп категорій технічної придатності відповідний емпіричний вихідний матеріал для моделювання твірної поверхні стовбура дерев сосни звичайної. Встановлено, що за однакових класів бонітету дерева сосни звичайної у ТЛУ С2 та С3 переважають за значеннями діаметрів дерева у ТЛУ В2 та В3. Встановлено також, що у ТЛУ С2 та С3 є вищі значення об'ємів стовбурів дерев звичайної, а видові числа, навпаки, мають менші значення. Дерева сосни звичайної, що зростають в умовах свіжого та волого сугруду, також мають більш збіжні стовбури, порівняно із деревами, які зростають в умовах свіжого та вологого субору. Як моделі твірної поверхні стовбура апробовано показниково-степеневі математичні рівняння R. Newnham (1992), A. Kozak (1988), A. Kozak (2004) модель 1 та A. Kozak (2004) модель 2. Підбір параметрів рівнянь виконано для сумарної вибірки із 344 модельних дерев з виокремленням для відповідних груп категорій технічної придатності і груп типів лісорослинних умов. Підбір параметрів рівняння здійснено методом найменших квадратів з використанням прикладного пакета програм MS Excel. За результатами оцінювання рівня достовірності та адекватності рівняння емпіричним даним для моделювання твірної поверхні стовбура було використано математичну модель A. Kozak (1988). Рівняння цієї математичної моделі залежності твірної поверхні стовбура від діаметра на 1,3 м та висоти стовбура дерева доцільно застосувати для подальшого моделювання розмірно-якісної структури стовбурів сосни звичайної у різних типах лісорослинних умов Волинської височини.