Ідентифікація користувачів за райдужною оболонкою ока в автоматизованій системі управління - Олексів, Н. Т. (Scientific Bulletin of UNFU, 2025)
Досліджено особливості ідентифікації користувачів в автоматизованій системі управління, наприклад, бюджетом об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) із використанням біометричної автентифікації на підставі райдужної оболонки ока. Актуальність дослідження зумовлена потребою забезпечення високого рівня безпеки у системах колективного управління бюджетом. Традиційні підходи до автентифікації користувачів, такі як паролі, часто не відповідають сучасним вимогам безпеки через ризики їх компроментації, втрати даних або людського фактору. Використання біометричних характеристик дає змогу значно підвищити рівень захисту системи завдяки унікальності фізіологічних параметрів кожного користувача. Наведено архітектуру системи біометричної ідентифікації користувачів, яка містить базу даних біометричних шаблонів, а також механізми автентифікації та авторизації користувачів. Запропоновано метод, який передбачає попереднє оброблення зображень райдужної оболонки ока, сегментацію ключових структур, екстракцію ознак та їх подальшу класифікацію за допомогою нейронних мереж. Реалізовано алгоритм розпізнавання зображень на підставі модифікованої архітектури ResNet-50, який демонструє високі показники точності та швидкодії. Проведено експериментальне оцінювання запропонованої системи на підставі відкритого набору даних CASIA-IrisV4. Встановлено, що використання методів аугментації зображень і спеціальних алгоритмів їх нормалізації дає змогу підвищити стійкість системи до шумів, зміни освітлення та інших зовнішніх факторів. Запропоновану систему можна адаптувати для інших типів колективних організацій, таких як громадські ініціативи, благодійні фонди або коворкінг-простори, де важливо забезпечити прозорість фінансових операцій та захист персональних даних. Впровадження біометричної ідентифікації на підставі райдужної оболонки ока дає змогу значно знизити ризики несанкціонованого доступу та підвищити рівень довіри до системи серед учасників спільноти.