Дендроіндикація гіркокаштана звичайного в зелених насадженнях Полтави - Коваль, І. М.; Орловський, О. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2025)
Проаналізовано зв'язки радіального приросту гіркокаштана звичайного (Aesculus hippocastanum L.) з кліматичними показниками до початку та після інвазії каштанового мінера (Cameraria ohridella Deschka & Dimic, 1986) в зелених насадженнях Полтави. За порівняння середніх температур і сум опадів за 1993-2007 і 2008-2023 рр. встановлено, що у другому періоді відбулося підвищення температури упродовж квітня-серпня на 13 %, а зменшення кількості опадів – на 3 %. Кількість опадів упродовж холодного періоду (з листопада попереднього року по лютий поточного року) – навпаки, збільшилася на 14 %. Виявлено, що найбільше підвищення температури у другому періоді, порівняно з першим, є характерним для холодного періоду та березневих температур, коли зафіксовано підвищення температури відповідно на 1,2 та 1,3 ºС у другому періоді. Встановлено, що середній річний радіальний приріст гіркокаштана звичайного у дендропарку був більшим, ніж біля дороги з інтенсивним рухом транспорту, як у 1992-2007 рр. – до початку інвазії каштанового мінера (2,55±0,11 та 2,27±0,09 мм відповідно), так і у 2008-2023 рр. – після інвазії (1,91±0,10 та 1,36±0,08 мм відповідно). З'ясовано, що у другому періоді радіальний приріст гіркокаштана звичайного біля дороги зменшився на 40 %, а в дендропарку – на 25 %. Мінімальні значення радіального приросту в обох насадженнях визначено у 2000, 2012 та 2017 рр., а максимальні – у 1997, 2003 та 2018 рр., що зумовлено спільним впливом кліматичних факторів на всі насадження. Під додатковим впливом викидів транспорту у насадженнях біля дороги виявлено тренд стійкого зниження приросту гіркокаштана звичайного, а у дендропарку зміни приросту за роками відбувалися відповідно до погодних умов, що підтверджено значущими коефіцієнтами кореляції. Отримано значущі додатні коефіцієнти кореляції середньої сили між індексами радіального приросту гіркокаштана звичайного біля дороги та кліматичними факторами: кількістю опадів за гідрологічний рік, середніми зимовими температурами, індексом аридності лісів (FAI), а від'ємний коефіцієнт кореляції – з мінімальними температурами за гідрологічний рік у насадженнях біля дороги (на тлі впливу викидів транспорту та пошкодження каштановим мінером) за період 2008-2022 рр.