Проєкт локації з гарденотерапії у таборі відпочинку дітей з особливими потребами - Кобець, О. В.; Дерев'янко, Н. П.; Мовчан, В. О. (Scientific Bulletin of UNFU, 2025)
Розроблено проєкт облаштування спеціалізованої локації для занять природною терапією для дітей з особливими потребами у літньому таборі відпочинку. Ділянка проєктування розташована у с. Геленджик Вільнянського району Запорізької області. Під час роботи над проєктом обстежено територію та здійснено інвентаризацію наявних насаджень. Дані обстеження стали основою для розроблення проєкту локації для занять з гарденотерапії дітей з особливими потребами. Встановлено, що площа території проєктування становить 1200,00 м2, на ділянці немає будь-яких споруд, доріжок, інженерних мереж. Ділянка не має візуальних меж з прилеглими бічними територіями із заходу і сходу. З північного боку від ділянки проєктування розташована будівля літнього табору з допоміжними спорудами. Південною стороною ділянка виходить на берег неглибокої балки. Визначено, що на ділянці ростуть 4 екземпляри деревних рослин: 3 екз. абрикоса звичайного (Armeniaca vulgaris Lam.) та 1 екз. горіха волоського (Juglans regia L.). Рослини дуже старі, перебувають у незадовільному стані та підлягають видаленню. Решта території проєктування зайнята природним трав'яним покриттям, у складі якого є: тонконіг звичайний (Poa trivialis L.), костриця овеча (Festuca ovina L.), костриця очеретяна (Festuca arundinacea Schreb.), пирій повзучий (Elytrigia repens (L.) Nevski). Запропоновано розподілити територію на 5 функціональних зон, для створення затишку кожну зону запропоновано обсадити живоплотами з різноманітних декоративних хвойних і листяних чагарників. Рекомендовано у наметовому містечку облаштувати кам'яне коло-вогнище, де вечорами можна буде розводити багаття. Наметове містечко надасть змогу дітям навчитися розбивати намети, облаштовувати кемпінг. Передбачено, що на демонстраційній ділянці діти зможуть тактильно і візуально познайомитися з різноманітними лікарськими рослинами України. На піднесених грядках, розташованих поруч, діти зможуть самостійно сіяти, доглядати за різноманітними городніми рослинами. Також у саду степових трав проєктом передбачено висадження п'ятьох композицій багатопланового огляду з декоративних трав, де відвідувачі матимуть змогу перепочити, насолодитися ароматом і шелестом південних трав. Зазначено, що цікавою зоною для занять природною терапією стане модульний садочок, де у модульних квадратах запроєктовано розмістити плодові дерева у штамбовій формі, а також квіткові композиції. У сенсорному саду проєктом запропоновано розташувати трикутні ящики з рослинами різноманітного вигляду і фактури: ароматними, вічнозеленими, квітучими, ґрунтопокривними, а також пісочницю з різноманітними матеріалами для розвитку тактильних функцій малюків. Передбачено, що сенсорний сад стане місцем, де зір, слух, дотик і смак стануть путівниками для відкриття природного світу і розвитку відчуттів його відвідувачів.