Інформаційні та лазерні технології оцінювання киснево-вуглецевого балансу забруднення екологічного середовища - Сікора, Л. С.; Лиса, Н. К.; Хиляк, Н. А. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Проаналізовано сучасний етап розвитку виробництва електроенергії, хімічної, машинобудівної, поліграфічної продукції, для якого характерно використання широкої гами ресурсних компонент – вугілля, нафти, газу, фарб, полімерів, які є екологічно агресивними. Напружені виробничі режими, що диктуються ринком, призводять до стрімкого збільшення споживання ресурсів для енергоактивних виробничих процесів, зумовлюючи, водночас, збільшення концентрації викидів пилу і шкідливих газів і рідин в атмосферу й водне середовище. Це спричиняє підвищення екологічного забруднення навколишнього середовища, стан якого не завжди можна оперативно оцінити в реальному часі за складності відбору даних стандартними методами та оцінити загрозливість ситуацій. Вирішення завдання комплексного екомоніторингу та розроблення оптимальних стратегій управління технологічними режимами, які забезпечили б високу продуктивність і мінімізували шкідливі викиди, ґрунтується на сучасних системних й інформаційних технологіях, створенні нових типів сенсорів для інформаційно-вимірювальних систем. Опрацювання технологічних даних є основою формування оцінювання образу екологічної ситуації та стану виробництв для ухвалення рішень. Відбір додаткових даних про екологічні забруднення потрібно доповнювати даними зі залученням експертних знань, що відповідно дає інформаційну базу для визначення рівня загроз викидів забруднювальних компонент виробництва в екосистему і потребує розроблення нових методів захисту та екомоніторингу. Для контролю технологічного стану виробничих процесів і екологічного середовища потрібно мати комплекс інформаційно-вимірювальних систем, які забезпечують відбір різнорідних даних від об'єктів та екологічного середовища, оцінювання параметрів стану, інформаційні технології для інтерпретації образів ситуацій, сформульованих із блоків відібраних термінальних даних і виявлення їх інтелектуального змісту щодо цільового стану техногенного виробничо-екологічного комплексу. Важливою особливістю цього проблемного завдання є пошук методів реєстрації даних і їх довготривале зберігання щодо нормальних і аварійних ситуацій, тому що без вирішення цієї проблеми в часі втрачаються дані, інженерні знання про способи ліквідації загроз й аварій, методів ухвалення ефективних протиаварійних рішень і способів ліквідації наслідків аварій та катастроф у техногенних і соціально-комунальних структурах екологічної регіональної системи.