ВМІСТ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ У ВІДХОДАХ КРОЛЕФЕРМИ ТА ЇХ ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНА УТИЛІЗАЦІЯ - Bezdil, R.V.; Pushkariova-Bezdil, T.M.; Shchetyna, M.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено результати досліджень вмісту важких металів (кадмію, кобальту, хрому, міді, заліза, марганцю, нікелю, свинцю та цинку) у відходах кролеферми – гної кролів та екологічну оцінку його утилізації (шляхом вермикомпостування) за вмістом цих елементів. За величинами концентрації у гної кролів важкі метали розмішувалися у такій послідовності: марганець > залізо > цинк > мідь > свинець > хром > нікель > кобальт > кадмій. При цьому встановлено досить високі рівні марганцю (перевищення ГДК у ґрунті в 1,9 раза) та цинку (перевищення ГДК у ґрунті у 3,9 раза). Концентрація інших важких металів не перевищувала ГДК. Під час використання гною із кролеферми потрібно враховувати наявність у ньому високих концентрацій цинку та марганцю.