Структура і ріст ялицево-букових деревостанів у НПП "Сколівські Бескиди" - Приндак, В. П.; Мерцало, М. В.; Куриляк, В. М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Гірські ліси зазнають істотного впливу внаслідок екстремального клімату, короткого вегетаційного періоду та стресу від забруднення довкілля і зниження родючості ґрунтів. Проаналізовано структуру і динаміку росту ялицево-букових деревостанів на території НПП "Сколівські Бескиди". Встановлено, що всі деревостани сформовані у вологих сугрудах та грудах і в більшості типів лісу ростуть ялина, ялиця та бук, і тому тільки 8,5 % ялицево-букових деревостанів є корінними. З'ясовано, що більшість площ дослідних деревостанів розміщені на північно-східних (23 %) та південно-східних (24 %) схилах на висоті 400-1100 м н. р. м. У віковій структурі стиглі (33 %) та перестиглі (30 %) деревостани охоплюють значно більші площі, аніж решта вікових груп. Встановлено, що усі ялицево-букові деревостани належать до високопродуктивних, із домінуванням площ І класу бонітету, та до середньоповнотних (63 %) із домінуванням площ із відносною повнотою 0,7. Середня частка бука у складі деревостанів зростає від 5 одиниць у молодняках до 7 одиниць у стиглих деревостанах, після чого поступово знижується до 4-6 одиниць у віці 200 років. Інтенсивний ріст ялицево-букових деревостанів спостерігається до 140 років незалежно від лісорослинних умов, при цьому найвищі середні висоти мають деревостани із відносними повнотами 0,5-0,6. Встановлено, що найвищі середні висоти (30 м) мають деревостани на північних схилах. Середні висоти ялицево-букових деревостанів зменшуються на 0,7 м через кожні наступні 100 м н.р.м. Звернемо увагу на те, що середні прирости за діаметром у дослідних деревостанах зростають практично до 200 років і залежать від їх відносних повнот. Встановлено, що найбільші середні діаметри ялицево-букові деревостани мають на південних та північних схилах. З'ясовано, що із зростанням висоти н.р.м. середні діаметри зменшуються на 0,4-0,7 см на кожні наступні 100 м, незалежно від типу лісорослинних умов. Результати досліджень сприятимуть підвищенню ефективності планування та проведення лісогосподарських заходів у ялицево-букових деревостанах.